ÚVODNÍ SLOVO

Vážení vietnamští krajané!

Drahé sestry, bratři a milé děti !

Během posledních desetiletí z různých historických důvodů, několik miliónů nás – Vietnamců opustilo svůj domov a zabydlelo v různých zemích světa, mezi kterými je i Česká Republika, kde jsme nejmladší komunitou mezi národy žijícími v této zemi.

 

V ČR máme mnoho výhod, ale také máme dost nevýhod. Zde žijeme v moderní společnosti, v míru se svobodou a demokracií, v rovnoprávnosti s  dobrým systémem sociálního zabezpečení vyspělého státu, ale také musíme žít daleko od svých domovů, od svých milovaných příbuzných a chybí nám vietnamská kultura. Největší nebezpečí je ztráta vietnamského jazyka a vietnamské kultury u našich dětí. Ztráta mateřštiny znamená ztrátu identity a bude velmi obtížné ji obnovovat. Jsme odpovědni před našimi předky i před našimi potomky za tuto ztrátu.

My – Vietnamci jsme chytrý a pracovitý národ. Naše země je krásný pruh souše a moře, jako řetěz perel na břehu Tichého Oceánu. Naše historie je hrdinská a inspirující. Naše tradice a kultura jsou překrásné, proto není důvod, abychom je neuchovali a nerozvíjeli pro nás a pro naše potomky.

Asociace českých občanů vietnamského původu byla založena s cílem uchování a rozvoje vietnamského jazyka, vietnamské kultury a vietnamských tradic pro naši komunitu.

Tímto Vás – vyzývám, abyste se aktivně zapojili do činnosti Asociace českých občanů vietnamského původu, abychom se mohli společně podílet na uchování a rozvoji vietnamského jazyka, vietnamské kultury a vietnamských tradic. Ať každý z nás přispívá naší komunitě svými idejemi a skutečnými činy.

Jménem Asociace Českých občanů Vietnamského původu.

Ing. Cong Tu Pham

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *